Co świadczy o jakości parówek?

Parówki cieszą się w Polsce dużą popularnością. W wielu domach są częstym produktem serwowanym podczas śniadań oraz służą do przygotowywania różnych dań.


Czym są parówki?

Parówki są produktem mięsnym, wysoko przetworzonym. Ten rodzaj wędlin produkowany jest z mocno zmielonej masy mięsnej oraz różnych dodatków. Dostępne są parówki drobiowe, zazwyczaj z kurczaka lub indyka oraz wieprzowe, czasami z dodatkiem cielęciny. Wszystkie mają dość jednolitą konsystencję, zazwyczaj nie wyczuwa się w nich kawałków mięsa. Kiełbaski mogą mieć różną wielkość i grubość, czasami pokrywane są miękką folią. Parówki można spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno. Są produktem popularnym, choć niejednokrotnie budzącym pewne zastrzeżenia. Jedni sobie je chwalą za delikatny smak, a inni wnoszą zastrzeżenia do jakości. Dużo zależy od zawartości i jakości użytego do ich produkcji mięsa. Można powiedzieć, że niektóre parówki są bez zarzutu, a inne tylko udają wyrób mięsny, ale z roku na rok jest lepiej.


Jak wybrać najlepsze parówki?

Parówki należą do grupy produktów mięsnych. Niektóre z nich są naprawdę dobrej jakości, a inne zawierają mało mięsa, a dużo więcej wypełniaczy. Jeśli chcemy kupić jak najlepszy produkt, warto zapoznać się z ich składem. Im krótsza lista składników, tym lepiej. Parówki smaczne i dobrej jakości powinny zawierać mięso chude i tłuste w równych proporcjach. Doskonałej jakości parówki dostaniemy w masarni Cekcyn. Zbyt chude mięso powoduje, że produkt jest suchy i może się rozpadać. Natomiast zbyt tłuste mięso powoduje, że wyrób jest niesmaczny, a trakcie gotowania pęka. Najlepiej wybierać te, w których zawartość mięsa jest niż większa niż 90 procent. Warto zwrócić uwagę także na cenę. Zazwyczaj za dobrej jakości wyroby trzeba więcej zapłacić. Taki produkt zawiera większą ilość dobrego mięsa i zdecydowanie mniej substancji wypełniających. Tylko parówki dobrej jakości są smaczne, a dodatkowo zawierają większą zawartość składników odżywczych.