Znaczenie mięsa w diecie. Dlaczego warto je spożywać?

Mięso i jego przetwory goszczą na stołach pod różną postacią – od standardowego schabowego, po dodatek do kanapki. Skąd się bierze popularność dań mięsnych? Należą one do najwartościowszych produktów odżywczych. Mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, które stanowi jeden z podstawowych składników budulcowych każdego żywego organizmu. Białko to jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne, posiada też dużą wartość odżywczą i biologiczną. Jak spożywanie mięsa wpływa na organizm?


Wartości odżywcze mięsa

O wartości odżywczej mięsa i jego przetworów decyduje głównie zawartość i skład aminokwasowy białka. Białka z mięsa stanowią podstawowy element budowy wszystkich tkanek organizmu człowieka, zapewniając jego prawidłowy rozwój i wzrost. Ale to nie wszystko. Ważnymi pierwiastkami znajdującymi się w mięsie są żelazo – niezbędne do przenoszenia tlenu oraz cynk. Dodatkowo wyroby mięsne zawierają tłuszcze i węglowodany. Są także źródłem witamin, głównie tiaminy (B1), ryboflawiny (B2), pirydoksyny (B6), kobalaminy (B12), kwasu pantotenowego (B5) i kwasu foliowego (B9) oraz dostarczają do organizmu związki bioaktywne, w tym L-karnityninę, taurynę i koenzym Q10.


Dlaczego warto jeść mięso?

W ostatnich latach rola mięsa w diecie zmalała. Tymczasem jedzenie dobrej jakości mięsa jest niezbędne dla organizmu. Mięso jest podstawowym składnikiem budulcowym tkanek. Organizm wykorzystuje je jako źródło energii oraz materiał do budowy ciał odpornościowych. To bogate źródło kolagenu, który jest ważny dla skóry. Mięso jest niezbędne do odbudowy uszkodzonych tkaneksyntezy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ze względu na witaminę B12, wpływa pozytywnie na zdrowie psychiczne, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i podnosi odporność na stres. Zawarta w mięsie witamina D jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia i fosforu w jelicie cienkim, oraz odpowiada za prawidłowy przebieg mineralizacji kości i zębów. Jej niedobór może być przyczyną różnego rodzaju chorób, w tym chorób układu krążenia oraz raka.